Erfaringerne efter tre måneder med et mobilt fixerum i København er så gode, at Foreningen Fixerum gerne vil skrue op for indsatsen. 460 stofbrugere kan ikke tage fejl: Et fixerum giver bedre hygiejne, mindre stress og lavere risiko for dødsfald.
Trods skepsis fra myndighederne har de første tre måneder med et mobilt fixerum på Vesterbro i København været en ubetinget succes – både for stofbrugere og lokalområdet. Det fastslår det lægefaglige personale, der frivilligt bemander den ombyggede ambulance og sikrer, at stofindtagelsen finder sted under sundhedsmæssigt forsvarlige forhold.
”Vi oplever, at stofbrugerne er trygge, og de giver udtryk for, at de føler sig respekteret af personalet i det mobile fixerum”, siger læge Kasper Iversen fra Foreningen Fixerum.
Foreningen Fixerum offentliggør i dag en sundhedsfaglig vurdering af projektet samt en statistik for de første tre måneder med Danmarks første fixerum. I perioden siden 12. september har 460 stofbrugere benyttet fixerummet, der har åbent fire dage om ugen fra 17-20. Den sundhedsfaglige indsats i fixerummet retter sig primært mod tre forhold: Dårlig hygiejne, stress omkring stofindtagelsen samt risiko for forgiftning og overdosis.
”Det har endnu ikke været nødvendigt at yde førstehjælp for overdosis. Det kan skyldes, at stofbrugerne indtager stoffet under rolige forhold og med den nødvendige tid”, siger Kasper Iversen.
Betydningen af, at der er sundhedsfagligt personale til stede, viser sig blandt andet ved, at stofbrugerne henvender sig med andre problematikker som for eksempel bylder efter fejlfix, brækkede fingre, ønske om blodtryksmåling og udredning af hiv og hepatitis. I de tilfælde henviser personalet til relevante sundhedstilbud. Mange henvender sig også med spørgsmål om behandling for stofafhængighed samt sociale og juridiske problemer.
”I kraft af den kontakt, der er opstået til stofbrugerne gennem det mobile fixerum, har personalet mulighed for at nå en gruppe mennesker, som ellers har svært ved at manøvrere rundt i systemet”, siger Kasper Iversen.
Formanden for Foreningen Fixerum, Michael Lodberg Olsen, glæder sig over, at regeringen vil åbne fixerum, men det er helt uforståeligt, at den vil vente til 2013 for at indhente erfaringer fra udlandet. Han peger på, at der findes 94 fixerum fordelt på 63 byer verden over, som primært er drevet af private NGO’er, og at erfaringsgrundlaget er stort.
”Fixerum er ikke et eksperiment, men en veldokumenteret succes. Al respekt for regeringens initiativ, men det kommer til at koste menneskeliv for hver dag, vi venter”, siger Michael Lodberg Olsen.
0 svar indtil videre ↓
Der er ingen kommentarer endnu...se at komme i sving.
Smid en kommentar