FIXERUM TIL VESTERBRO

BLOG OM FIXERUM AF MICHAEL LODBERG OLSEN

FIXERUM TIL VESTERBRO header image 1

Opfordring til at blogge – om løsninger på narkotika konflikt på Vesterbro

juni 30th, 2007 · 3 Comments

Søndag d. 1. juli sætter Dugnad Vesterbro fokus på stofbrugerne og narkotika situationen på Vesterbro. Vi opfordrer alle bloggere til at bidrage med indlæg og kommentarere.

Skriv hjemmefra eller kom forbi vores workshop på Onkel Dannys Plads v. Halmtorvet på Vesterbro.

Der er gratis aftensmad, kaffe med fløde og sukker, musik (Vildnis og DJ Walker) og workshop fra kl. 13.

På dagen bliver der produceret en hjemmeside, hvor vi i løbet af dagen formidler indlæg, kommentarere, holdninger og ønsker fra stofbrugerne.

Hjemmesiden: www.stofbrugere.taletid.org

Tags: Placering af Sundhedsrum · Taletid til Stofbrugere

3 svar indtil videre ↓

 • 1 fr. suresen // aug 8, 2007 at 17:48

  Sundhedsrum eller handelscentrum?

  Så vidt jeg kan forstå er et sundhedsrum et fixerum, hvor man ikke må fixe… Et sted man kan tage legale stoffer i “sikre” omgivelser.
  Men råhyb,doner og ganer tager man jo derhjemme, så hvorfor i alverdens riger og lande skulle man tage helt ind til hovedbanen for at få et glas vand til sine piller? Hvad er pointen? hvad er det man kan i sundhedsrummet, som man ikke allerede kan indenfor en radius af 500 meter?
  Som narkoman er man kun motiveret for at rejse til vesterbro, hvis man vil købe og tage ulovlige stoffer, sådan er det bare. Og hvis man er på afvænning og rent faktisk tager legale stoffer, så er området omkring hovedbanen det dårligste sted i hele landet at tage hen, fordi at chancen for at ryge tilbage i misbrug fordobles for hvert skridt man tager ud af toget på hovedbanen.

  Det hele vesterbros narkotikaproblem drejer sig om, er at det er her varen HANDLES. Og kigger man nærmere efter så handles den selvfølgelig dér, hvor pusherne ved at narkomanerne er. Hvor er det så? det er især to steder: Der hvor de narkoprostituerede befinder sig, og dér hvor der er sociale tilbud til narkomaner. Det er jo ikke et tilfælde at problemerne er allerstørst ved Mariatjenesten og Mændenes hjem. Det er ganske enkelt blevet de mest populære handlespladser. Det er derfor ironisk at hvér gang man forsøger at lindre smerten for de stakkels narkomaner, så laver man samtidig et nyt handlesmekka for udenlandske pushere. Jeg vil derfor anbefale, at i på Dugnad tænker meget nøje over om i er ved at lave et nyt sundhedsrum eller et nyt handlescentrum?
  Jeg vil gætte på det sidste, for det fortæller erfaringerne fra mændenes hjem og mariakirke plads.

  jeg vil samtidig gøre opmærksom på, at i det område, hvor sundhedsrummet placeres fratages de lokale beboere deres naturlige autoritet. De stressede narkomaner, vil føle at de RET til at sidde og råbe op og svine på trappen hele dagen, mens de freebaser. Det er jo deres opholdsted. Og det er ikke så rart for den enlige mor, der prøver at komme ind i opgangen med tre unger og en barnevogn.

  I gør samtid meget ud af at sundhedsrummet skulle mindske antallet af kanyler… men hvorfor i alverden skulle det kunne det? Fordi at narkomanerne var blevet så glade for at have fået et sted, hvor de ikke må tage stoffer?

  Efter min mening er det yderst tvivlsom om et fixerum er en god ide… men et sundhedsrum er til gengæld helt sikkert en dårlig idé. Både for narkomanen, der tager lovlige stoffer som en del af sin afvænning(øget chance for at falde tilbage i afhængighed af hårde, illegale stoffer) og for beboerne, der skal høre på endnu mere råben og skrigen dag og nat, lege “jorden er giftig” med sine børn når de følger dem i børnehave og undgår at invitere venner og famillie til middag, fordi de ved de ikke er vant til at smide fire-fem narkomaner med tatoos og kamphunde væk, før de kan komme til at ringe på dørtelefonen.

  Til sidst vil jeg gerne påpege, at jeg personligt i mit kvarter vil blive aflastet af sundhedsrummet, og derfor ville have fordel af, at det blev oprettet.

 • 2 Michael Lodberg Olsen // aug 9, 2007 at 10:16

  Dugnad kom med et forslag om et Fixerum light, hvor stofbrugerne kan indtage lovlige stoffer. I samarbejde med Københavns Kommune og med økonomisk støtte fra Sundhedsministeriet skulle det laves. Med en sådan indsats ville vi kunne skabe et alternativ til gaden for ca. 20% af de dårligste stofbrugere. Det ville være noget vi ville kunne mærke på Vesterbro – også i forhold til kanyler, stofbrugere på gaden og OD´ere. Der er gået politik i, at der ikke skal skabes nye forhold for stofbrugere fra Regeringens side og det er derfor kun muligt at fixe metadon i det nye Sundhedsrum. Det løser ikke noget! Det får ikke kanylerne væk fra gaden.
  Vi arbejder dog videre med en øget indsats, da vi mener den vil gøre en forskel til nu – ved at etablere alt det der skal være i et fixerum uden at stofbrugerne kan benytte selve fixerummet – endnu.
  Så selv om du ikke kan forstå det – så er det faktisk ideen at ændre ved de forhold der er nu (som du selv beskriver i din kommentar). Jeg har selv 2 små børn og ønsker selvfølgelig ikke, at skabe dårligere forhold for dem eller for bydelen.

  Det hele narkotikaproblemerne handler om er ikke handel. Det er en stor del – for os handler det i første omgang om at skabe bedre forhold og mindske den dårligdom narkotikapolitikken medførere lige nu for en gruppe meget dårlige mennesker.

  Vi skal have og har fat i problematikke omkring handel men lige nu bliver de frivillige krafter brugt på at skabe bedre forhold for stofbrugerne med udgangspunkt i at det skaber bedre forhold for lokalområdet.

  - Og det er da godt at høre, at du bliver aflastet af det nye sundhedsrum!

 • 3 Erik Willumsgaard // sep 1, 2007 at 10:15

  Københavns Borgerrepræsentation har nu heldigvis besluttet etablering af såkaldt sundhedsrum – med tilhørende fixerum for metatdon – i den Brune Kødby, lige over for Rysensteens Gymnasium.

  Og nok engang bryder hele baladen ud med temaet “ja, meget gerne, men NIMBY, not in my backyard”.

  Mine egne unger er stadig et godt stykke fra gymnasiealderen, men hvis de skal på gymnasium, bliver det på vores lokale Vesterbrogymnasium, altså Rysensteens, og altså tæt på det nye fixerum.

  Og det er da bare så hammergodt. Om aftenen, når de går i byen, vil de måske få tilbudt smarte designerdrugs. Hvilke kan virke meget fancy i skæret fra den roterende disco-lampe og til lyden af dunkende techno. Men om dagen vil de se den meget konkrete bagside, når narkomaner humper ud og ind af sundhedsrummet som følge af de skader deres stofmisbrug har påført dem. Det er anskuelsesundervisning af allermeste konkrete slags.

  Det kan kun gå for langsomt med etablering af sundheds- og fixerum i Den Brune Kødby!

  (ovenstående indlæg har også været bragt på Nyhedsavisens blogforum, http://avisen.dk/blogs/erik_willumsgaard/fixerum-gymnasium-010907.aspx)

Smid en kommentar