FIXERUM TIL VESTERBRO

BLOG OM FIXERUM AF MICHAEL LODBERG OLSEN

FIXERUM TIL VESTERBRO header image 1

Krigen mod narkotika er slut

juni 28th, 2007 · 8 Comments

DEBAT 26. juni var det international FN dag: ”International dag mod misbrug af og handel med narkotika”. Hvordan går det så – kampen mod narko set fra en vindue på Vesterbro på en tirsdag i juni? Det er svært at se væk fra sin egen lille gade, når man bor på indre Vesterbro i København og ikke kan se problemet for bare kanyler. Her har vi i over 35 år set konsekvensen af den politik der er på området. Vi er dagligt vidner til: – Hvor velfærdssamfundets masker er for store eller mangelfulde. – Til hvordan folk ser ud og agere når de når der ud, hvor narkotika ikke er det problem samfundet ser det som – men løsningen. Vesterbro er også historien om en situation med nogle af de mest udsatte stofbrugere i landet der i over 35 år har levet under utrolig dårlige forhold og bliver behandlet utrolig dårligt. Et eksempel som også har været omtalt her i bladet er forbudszoner hvor stofbrugerne ikke må opholde sig. Eller toiletter. På nogle af de få væresteder der er må de ikke benytte sig af toiletterne – de er overladt til toiletbesøg på gaden på indre Vesterbro. Ikke sært der er en konflikt mellem stofbrugerne og lokalområdet.


Lidt væk fra gaden
følger strømmen af forfølgelse og umyndiggørelse stofbrugerne: I Politikens Nudanske Ordbog står der: En narkoman er ”en person der er forfalden til brug af euforiserende stoffer”; narkomani er ”en sygelig trang til bedøvende eller euforiserende stoffer”. Forfalden og sygelige mennesker. Godt det ikke er mig!

Lidt længere væk i ministerierne og folketinget diskutere man, hvordan man kan lave en bedre forebyggende indsats overfor de unge, der efter de voksnes opfattelse aldrig før har taget så mange stoffer. Et utal af kampagner og forebyggende tiltag preller af på de unge.

Og lige i hælene på stofferne fra de producerende lande til sælgere foran diskoteket i Nr. Snede  eller på min gade på Vesterbro følger død og ødelæggelse, fattigdom og kriminalitet.


Kampen mod narko
hedder regeringens plan mod brug og salg af narkotika. Ved en stram og vedholden politik skal det nok lykkedes. Det gør også at vi er tilbage på 1995 niveau med 275 narkotikarelaterede dødsfald i Danmark om året. Man skønner at der er mellem 15.000 – 20.000 stofbrugere (eller narkomaner som det stadig hedder i Socialministeriet) i Danmark. Samtidig er over 500.000 danskere fuldtidsmedicineret af sove- og nervemedicin og 200.000 andre på lykkepiller, potenspræparater og anabolske steroider. Hertil kommer 300.000 alkoholikerne der fixer sig på cafeer, barere, arbejdspladser, i bilen og derhjemme.

Kampen er slut. I et land hvor de gennem snart mange år har kørt en fredsprocess overfor stofbrugerne og etableret brugerrum (fixerum) og tilbyder lægeordineret heroin til de dårligste, er der sket en ændring af opfattelsen af stoffer i samfundet. Dr. Jürgen Rehm, direktør, Institut für Sucht und Gesundheitsforschung, Zürich var i Danmark 25. maj i år, hvor Sundheds- og Socialudvalget havde en høring (igen) om lægeordineret heroin. Han fortæller, at i takt med de skadesreducerende tiltag har borgerne i Schweiz ændret deres holdning overfor hårde stoffer. Gennem processen de sidste mange år er holdningen til hårde stoffer blevet skærpet og folk tager generel mere afstand til de hårde stoffer!  

Tiden må være inde. Kampen mod narkotika er slut. – Narkoen vandt. Lad os etablere fred. Kampen bliver en kamp menneske mod menneske og ikke mod narkotikaen! En kamp der føre til større kvæstelser, menneskeliv og tab af penge end hvis vi starter en fredsproces, hvor vi kan gå i dialog og samarbejde om at skabe en stærk indsats, for at mindske skaderne og for en professionel hjælp til afhængighed.

Bragt i Dagbladet Information 28. juni 2007

Tags: Krigen mod narko

8 svar indtil videre ↓

 • 1 fr. suresen // jul 12, 2007 at 02:42

  Kære Michael Lodberg Olsen
  som gammel vesterbroer må jeg sige, at det er med en hvis hovedrysten, at jeg læser jeres forestillinger om, hvordan narkoproblemerne på vesterbro skal løses. Det virker som om I mener, at narkotikaen er et problem vi har med de lokale beboere, men det er det jo desværre ikke. De sidste femten år jeg har boet her, har jeg aldrig set en narkoman stå og fumle med sin nøgle for at komme ind i sin opgang. Der er heller ikke nogen beboere i naboopgangene eller bekendte nede fra værtshuset henne om hjørnet, som viser nogen tegn på narkotikamisbrug. Kort sagt, alle vesterbros stofproblemer handler om narkoturisme. Udenlandske pushere, der kan tjene gode penge og betale for deres eget forbrug, samt alle forstadsnarkomanerne, der er utilfredse med kvaliteten hos deres lokale pushere eller måske slet ikke har nogen pusher i deres lokale “dugnad”.
  Alle jeres tiltag lader til at ville gøre det mere attraktivt at være narkoturist på vesterbro, og det har jeg unægtelig svært ved at se det fornugtige i.
  Jeg kan forstå at i ser meget op til Professor Christie, men hans ideer giver jo kun mening hvis det rent faktisk er lokale beboere, der er tale om.
  I hans foredrag snakker han højt og flot om, hvor dejligt og frisindet det var ude på christiania før i tiden. Det er en rigtig antikapitalistisk 68´er “dugnad,” hvor man bekymrer sig om hinanden… men hov, hvad var det nu der skete med narkomanerne ude på staden? Nårh ja, de endte med at blive tævet ud med køller af de lokale beboere og hashpushere, og det gør de stadig den dag i dag, hvis de bliver set med en sprøjte…
  Altså tilbage til tegnebrættet, og placér fixerummene lokalt, dvs. Avedøre, Køge, Brøndby osv. Vesterbro har allerede løftet opgaven for sine egne narkomaner.
  De bedste løsninger er jo lokale.

 • 2 Michael Lodberg Olsen // aug 9, 2007 at 09:38

  Kære Fr. Suresen
  Hvis du læser godt efter og ser et par overskrifter på http://www.dugnad.dk og læser den bog vi har udgivet vil du forstå at vi kalder det DANMARKS PROBLEM PÅ VESTERBRO. Vi er lokalt belastet af et problem på Vesterbro som er Danmarks problem på Vesterbro. Og som man kan læse af dit indlæg kan man jo se at vi som lokale har mange ideer og forslag til hvordan det skal løses – derved det lokale.
  Dit forslag ligger vel op til at vi tæver stofbrugerne ud med køller. Vi mener noget andet: Vi mener at der ikke er sket det store på området de sidste 35 år på Vesterbro og vil derfor forsøge med noget andet. Vi ser på udlandet og ser at der er i flere lande er lykkedes at skabe bedre forhold for stofbrugere, lokalområder og narkosituationen ved bl.a. at lave fixerum og lægeordineret heroin. Lad os da forsøge at takle problemstillingen på nye måder herhjemme. Så vi starter på Vesterbro – lokalt – hvilket allerede har inspireret Århus til at lave et sundhedsrum. Odense er ved at se på muligheden for det samme. Det er da super hvis vores lokale løsninger kan inspirere andre byer til at lave ligende tiltag.
  De bedste hilsner, Michael

 • 3 fr. suresen // aug 9, 2007 at 13:24

  Kære Michael
  Jeg foreslår bestemt ikke at tæve narkomanerne med køller! Hvordan i alverden kan du nå frem til den konklusion ud fra det jeg skriver?
  Tæskehold var et meget ubehageligt fænomen, der fandtes på vesterbro under de mange tvangsauktioner tilbage i 80´erne. Det jeg siger er, at jeres store mentor Christie ikke udviser den store indsigt når han fremhæver Christiania som eksempel på den frisindede narkotika politik i norden. Fordi netop derude, i venstrefløjens tolerante højborg, endte man med at løse de lokale problemer med narkoturisme med vold og kølleslag. Det var noget man aftalte på fællesmødet.

  Verden er ikke altid så simpel og nogengange kan et overmål af tolerance give bagslag. Jeres forslag om at fjerne politi-indsatsen, afskaffe pusherloven og lade være med at give myndighederne mulighed for at gribe ind, hvis man har store flokke af narkohandlende på 20-30 stykker, der ryger og fikser sig fra sans og samling, synes jeg ærlig talt ikke virker særlig fornuftige. Dermed ikke sagt, at alle jeres forslag er forkerte, især synes jeg at forslag nummer 23 er enormt fremadsynet og uhyggeligt intelligent. Det lyder “Få pusherne ud af Vesterbro – de er farlige og aggressive, sælger stoffer der er urene. Pusherne bruger ikke selv stoffer – lad bare politiet tage sig af dem” Hvis det kunne gennemføres bare en måneds tid, ville narkoproblemerne på vesterbro være minimeret. Men hvordan hænger det forslag sammen med forslagene om at politiet ikke må være synligt, anvende pusherloven eller forstyrre narkomanerne mens de køber ind?

 • 4 Michael Lodberg Olsen // aug 9, 2007 at 16:49

  Tæskehold eksistere stadig – mest udbredt i enkelte baggårde. Men at du ikke går ind for det er da dejligt. Verden er ikke altid så simpel – og dermed heller ikke salg af stoffer. De fleste der sælger er stofbrugere selv. Politiet narkotikarelaterede straffesager viser at 0,7% af alle sager er såkaldte bagmænd. Resten er til eget forbrug og til eget forbrug. SÅ øgen politiindsats på gaden løser ikke problemet. Vi kan godt flytte problemet til ydre Vesterbro eller Østerbro med en massiv politi indsats – men vi løser det ikke. – Sådan hænger det sammen med den nuværende indsats. Politiet må meget gerne vælre synlige – og det har vi også givet udtryk overfor politiet. – Helst uden politi bussen. Bussen virker fremmedegørende for såvel stofbrugere som beboere der gerne vil i dialog med politiet. De forsøger sig nu med et par betjente der går rund i bydelen. Jeg har da set dem et par gange.

  Det ville være godt hvis det blev løst ved at fjerne salgsleddet – men så simpelt er det ikke. Det er verdens 3. største økonomi overgået af medicinal- og våben industrien. Vi kan på Vesterbro ikke løse narkotika problemet, men vi kan være med til at skabe andre forhold end i dag – forsøge nye veje end dem vi har forsøgt.
  Vi har forsøgt at få få dialog med Justistministeren om salget, men hun har sendt den videre til det lokale politi. Vi forsøger igen – at få et møde med Lene og c/o om emnet. Også her mener jeg vi skal forsøge andre strategier ende de sidste 35 års misløkkedes forsøg på at mindske forbruget af hårde stoffer.

 • 5 Mette // aug 31, 2007 at 13:47

  Kære Michael
  Jeg er så træt af at høre om de stakkels narkomaner, der har det hårdt. Nu har jeg endnu en sommer været vidne til, hvordan narkomaner har brugt min trappe som fixerum, skideskur, pisserende og rygeheroinfestlokale.
  Hvorfor skal jeg have ondt af dem, når de er så ligeglade med mig og alle de andre beboere i vores opgang.

  De er ligeglade med de små børn, der bor i vores opgang, som mødrene må løfte hen over alt det lort, de efterlader på vores trappe. Jeg har set narkomaner cykle hen til vores port, stille cyklen og pisse op af porten, som om det var det mest naturlige i verden.

  Forsøger man at få dem til at flytte sig eller tage bare lidt hensyn til os beboere, opfører de sig truende eller bare totalt ligeglade.

  Hvorfor skal jeg behandle dem som mennesker og have ondt af dem, når de ikke opfører sig som mennesker? Og hvorfor bliver beboernes rettigheder gang på gang overset i denne her debat (narkomanerne er ikke beboere på Vesterbro – altså med mindre man tæller deres besættelse af vores trappe som beboelse)?

  Jeg er bestemt ikke tilhænger af selvtægt, og da jeg er en spinkel pige på 1.66 og i syvende måned, ville det nok ikke være smart at stille mig ned på trappen med et baseballbat næste gang, der sidder fem fyre og ryger heroin eller fixer på min trappe.

  Men hvad fanden skal jeg så gøre. Det hjælper ikke at tale med narkomanerne, tro mig – det har jeg prøvet, politiet er magtesløse og overbebyrdet med arbejde, politikerne aner ikke, hvor slemt det er, og det giver heller ikke stemmer nok at fokusere på os få beboere på Vesterbro.

  Er der nogen, der kan svare på det?

  mvh en stakkels beboer

 • 6 Michael Lodberg Olsen // sep 4, 2007 at 23:45

  Kære Mette

  Om du skal have ondt af stofbrugerne – ved jeg ikke. Men blot at forstå at de meget ofte er syge og for dem er stofferne løsningen på mange problemer. Det vi og jeg forsøger at gøre er at skabe et rum for dem, hvor de kan være og hvor der også er professionelle til at hjælpe, hvis de har brug for det. Det du kalder din gade og trappesten for: “fixerum, skideskur, pisserende og rygeheroinfestlokale” – er nogenlunde det vi mener der skal være plads til – et andet sted i et lokale i bydelen. Den nuværende regering vil ikke tillade fixerum og rygerum – selv om det fungere godt 80 andre steder uden for landets grænser. Det vi så kan lave er et “skideskur”, der sammen med et sundhedsrum skal være alt det vi må gøre nu for at afhjælpe situationen. Et forstadie til fixe- og brugerrum. Lige nu har stofbrugerne ikke adgang til toiletter på de få væresteder der for dem på Vesterbro.
  Det er ikke svar – det er jeg godt klar over – men det er hvad jeg forsøger at gøre for at afhjælpe den situation som du beskriver og som jeg selv oplever på samme vis. Jeg er sikker på at Politiet kan flytte problemet til et andet sted, hvis de satte massivt ind over en længere perioode 1-2 år 20-30 mand) Men hvad løser det? Noget for os på Vesterbro – men ikke for Østerbro eller Sydhavnen eller hvor det så flytter hen.
  Det vi oplever er konsekvensen af et samfund der har fejlet overfor nogle der har det meget dårligt. De skal hjælpes og ikke forfølges.
  Så – gør opmærksom på hvordan situationen er – overfor folk der ikke ved det – og overfor politikere der ikke ved hvordan det er og hvad konsekvensen af den politik der bliver ført er.

  Vi har alle en fælles sag på Vesterbro – om vi er erhvervsdrivende, beboere, mor og far, rød eller blå, turist eller stofbruger – så er alle enige om at situationen ikke er god. Så noget der ikke er forsøgt i 30 års konflikt er at vi alle går sammen og beskriver hvordan det er – måske et månedsblad med historier fra alle om en hverdag der skal forandres.

  Bedre kan jeg ikke hjælp ….

 • 7 Jesper // okt 9, 2007 at 14:00

  Kære Michael,
  Du skriver konsekvent om at Regeringen ikke tillader heroin-forsøg etc.

  Det er vel i virkeligheden ikke så meget Regeringen, men Folketinget og altså demokratiet i Danmark der ikke tillader det.

  Der er mig bekendt ikke nærved et flertal med eller uden Regeringen for at indføre forsøgene – ændre loven; om jeg er for eller imod forsøgsordningen har intet med sagen at gøre.

  Men det er temmelig fesent at give Regeringen det fulde ansvar for forvaltningen af en lov du ikke bryder dig om.

  Men måske en dag der er stemning og en sammensætning i FT, så forsøgene kan startes – og måske sundhedsrummet i Den Brune Kødby kan være løftestangen.

 • 8 Michael Lodberg Olsen // okt 9, 2007 at 22:26

  Kære Jesper

  Regeringen og støtte-parti DF ja. Og dermed har du ret.
  - Indtil for et par dage siden da DF fremsatte forslag om lægeordineret heroin. Der er flertal uden om regeringen for forslaget.
  Se: http://sundhedsrum.dk/wordpress/?page_id=25

Smid en kommentar