FIXERUM TIL VESTERBRO

BLOG OM FIXERUM AF MICHAEL LODBERG OLSEN

FIXERUM TIL VESTERBRO header image 1

Regeringen vil etablere Fixerum!

november 24th, 2011 · No Comments

R, S, SF og E har sagt fixerum i 8 år. Så får de magten og lave første finanslov – UDEN fixerum. 5 dør om ugen. Dette tal kunne være 2-3 hvis stat og kommuner indførte fixerum. Men så kom den så i dag: Regeringen vil indføre Fixerum! Fantastik arbejde fra Sophie Hæstorp Andersen (S) og Sundhedsminister Astrid Krag (SF) gør at regeringen nu vil etablere fixerum! Læs Politikens artikel om det her.

Fixerum skulle have været indført for længe siden. Viden har være tilgængelig i mange år! Så fra politiken.dk:

Foreningen Fixerum: Poltikerne skulle have handlet i går
Regeringen baner vejen for offentlige fixerum til narkomaner.

AF Jakob Hvide Beim

»Som man ville sige det på gaden: Det er godt, at de endelig får fingeren ud«.

Sådan siger Michael Lodberg Olsen, der er formand for Foreningen Fixerum, efter at regeringen har gjort det klart, at den vil bane vejen for offentlige fixerum.

I årevis har Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre og Enhedslisten presset på for at indføre fixerum, hvor narkomaner kan indtage deres ulovlige stoffer under hygiejniske og kontrollerede forhold.

Det har dog ikke været muligt at realisere planerne under den borgerlige regering. Men i september vandt partierne magten i Danmark, og derfor er det på tide, at de lancerer konkrete planer, mener Michael Lodberg Olsen.

»Nu har de sagt fixerum, fixerum, fixerum i otte år, og alligevel formåede de at præsentere en finanslov uden fixerum. Nu virker det som om, at de tager dem selv og stofmisbrugerne seriøst«, siger han.

Langer ud efter MF’erne
Erfaringer fra udlandet viser, at fixerum kan nedbringe dødeligheden blandt narkomaner. Ifølge Michael Lodberg Olsen viser forskellige rapporter, at antallet af dødsfald kan skæres med mellem 35 og 70 procent.

»De folkevalgte har haft den her viden i 15 år og alligevel har man ikke gjort noget. I Danmark dør der fem narkomaner om ugen. Det kunne have været to eller tre. Tænk sig, at stofbrugernes liv ikke har betydning. Det kan ikke gå hurtigt nok. Det skulle have været i går«, siger han.

Allerede i dag driver Foreningen Fixerum et privat fixerum i København. De cirka 75 frivillige i foreningen samarbejder om at betjene en mobil ambulance, hvor narkomaner kan møde op for at fixe.

Michael Lodberg Olsen ser helst, at politikerne også opretter mobile enheder i stedet for udelukkende at benytte permanente fixerum.

»Det bedste ville være, hvis misbrugerne får mindre, permanente rum og nogle mobile enheder som supplement. Optimalt har de åbent døgnet rundt«, siger han.

Kræver lovændring
Københavns Kommune har i lang tid undersøgt mulighederne for at oprette fixerum og i et notat fra socialforvaltningen fremgår det, at fixerum er ulovlige, som loven er skruet sammen i dag.

»Det er Rigsadvokatens holdning, at eventuel etablering af stofindtagelsesrum i Danmark forudsætter udtrykkelig lovhjemmel for, at besiddelse af narkotika til eget brug i rummet er lovligt«, står der i notatet fra juni.

DOKUMENTATIONNotat fra Københavns Kommune(eksternt link – pdf)

Ifølge Ritzau har Indenrigsministeriet og Justisministeriet konkluderet det samme, og derfor vil regeringen nu foretage de nødvendige lovændringer.

Forslag: Brug lokaler på Vesterbro
Men Michael Lodberg Olsen afviser, at det kræver en lovændring at oprette fixerum, og henviser til, at juraprofessor Vagn Greve har hævdet det samme over for dagbladet Information.

Derfor bør Københavns Kommune hurtigst muligt indrette et fixerum i de lokaler på Vesterbro, hvor kommunen driver et sundhedsrum, mener Michael Lodberg Olsen.

I dag kan narkomaner bruge sundhedsrummet til at søge råd og vejledning fra sundhedsfagligt personale, men de kan ikke indtage stoffer på stedet.

»Sundhedsrummet har 20-25 besøgende om dagen. Hvis stedet bliver et fixerum, kan man sætte et nul bag tallene«, siger Michael Lodberg Olsen.

Sundshedsminister Astrid Krag forventer, at de offentlige fixerum er en realitet senest i begyndelsen af 2013.

Link til artikel på Politiken.dk

Tags: Fixerum · Mobil Fixerum · narkomaner

0 svar indtil videre ↓

  • Der er ingen kommentarer endnu...se at komme i sving.

Smid en kommentar